Korzyści zdrowotne związane z regularnym spożywaniem warzyw są szeroko propagowane. Badania wskazują, że ich konsumpcja wpływa prozdrowotnie. Warzywa są bogate w polifenole, flawonoidy, witaminy oraz makro- i mikroelementy. Ponadto zawierają wiele użytecznych fitochemikaliów. Katechiny i epikatechiny mają silne właściwości przeciwutleniające. Wykazano, że hamują utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości, zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2.

 

Prowadzone w szerokim zakresie badania naukowe potwierdzają, że dieta bogata we włoszczyznę zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych. Ponadto odpowiednio zbilansowana dieta warzywna przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka. Wiele wyników badań dowiodło także, że warzywa bogate we flawonoidy zmniejszają ryzyko śmiertelności z powodu chorób serca. 

 

Stwierdzono również, że warzywa zawierające przeciwutleniacze znacząco wpływają na zmniejszenie ryzyka wielu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera.

 

Opóźniają proces starzenia się komórek i przyczyniają się do wzrostu wydajności mózgu. Należy podkreślić, że profilaktyka jest skuteczniejsza niż leczenie chorób przewlekłych. Warzywa zawierające składniki bioaktywne, poza samym odżywieniem organizmu, zapewniają także znaczne korzyści zdrowotne, dzięki czemu odgrywają istotną rolę w zapobieganiu chorób.

 

Obecnie w piramidzie żywieniowej to właśnie warzywa, obok owoców, są jednymi z najważniejszych produktów żywnościowych. W związku z tym konsument oczekuje i – co więcej – ufa, że znajdzie w nich dużą zawartość składników odżywczych. Włoszczyzna powinna stanowić dla organizmu człowieka główne źródło witamin egzogennych. W związku z tym produkty te powinny być najwyższej jakości oraz wolne od jakichkolwiek środków chemicznych wspomagających uprawy w gospodarstwach rolnych.

 

Warzywa można podzielić na pochodzące z upraw przemysłowych oraz ekologicznych. W tradycyjnych metodach stosowanie środków ochrony roślin jest znacznie szersze niż w uprawach deklarowanych jako ekologiczne. Aby zakwalifikować daną uprawę do grupy upraw ekologicznych, należy pozyskać certyfikat z akredytowanej jednostki nadającej odpowiednią etykietę. Warzywa z upraw ekologicznych powinny zawierać więcej składników odżywczych niż te pochodzące z upraw przemysłowych. Warto wspomnieć także o istnieniu trzeciej grupy warzyw mającej swoje źródło w przydomowych ogródkach i u tzw. zaprzyjaźnionych dostawców (jako tzw. źródła „pewnego”). Jakość jarzyny pochodzącej od wspomnianych dostawców wbrew powszechnie dobrej opinii można jednak podać w wątpliwość. W przypadku certyfikowanej żywności ekologicznej, jeżeli producent rzeczywiście stosuje się do obowiązujących rygorystycznych zasad, można być pewnym, że nie znajdzie się w plonach jego upraw pozostałości po środkach ochrony roślin. Tak jak pewni możemy być jakości żywności wyprodukowanej we własnym ogródku.

 

Komponując dietę bazującą na wybranych grupach produktów i dobierając do nich odpowiednie warzywa, każdy dietetyk zakłada, że są w nich odpowiednie składniki odżywcze. Nic bardziej mylnego. Dobierając dietę dla osób z określonymi dolegliwościami, chorobami czy alergiami, należy rozważyć pochodzenie warzyw, ze względu na ich potencjalny skład wynikający z rodzaju uprawy. Warzywa ekologiczne i pochodzące z własnego ogródka będą pozbawione pozostałości po środkach ochrony roślin, natomiast inne mogą je zawierać i bardzo często niestety zawierają. Dobór odpowiedniej diety odbudowa np. flory bakteryjnej u pacjenta na bazie warzyw z upraw przemysłowych z góry będzie utrudniona, ze względu na występowanie wyżej wymienionych szkodliwych substancji [2]. Wiele badań dowodzi, że jakość żywności ma duże znaczenie w występowaniu i przebiegu alergii. Osoby cierpiące na alergie i spożywające jednocześnie warzywa z pozostałościami po środkach ochrony roślin są bardziej narażone na jej przewlekły charakter oraz dłuższe leczenie. Większość pestycydów, herbicydów i fungicydów wykorzystywanych w produkcji rolniczej jest bardzo szkodliwa i nawet niewielkie ich ilości powodują zatrucia. Niektóre z nich działają podobnie jak antybiotyki, czyli przeciwko życiu, co ogólnie może wyniszczać organizm ludzki i wprowadzać stany zapalne. Powszechnymi objawami są biegunki, złe samopoczucie i często obniżenie jakości jelitowej flory bakteryjnej, co następnie przekłada się na utratę odporności organizmu i częste zachorowania. Z tego powodu należy nie tylko analizować ilość spożywanych warzyw, ale także i ich jakość. Spożywając warzywa w dużych ilościach, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, nieświadomie i stale można przyjmować duże dawki szkodliwych substancji. Nieświadomość jakości konsumowanej włoszczyzny może zatem prowadzić do systematycznego podtruwania organizmu, a w dłuższym czasie (gdy wymienione substancje zaczną działać jak same dioksyny) – do mutacji komórek i rozwoju różnego rodzaju nowotworów [3].

 

Liczne badania wykazują, że warzywa mają różną zdolność do akumulacji substancji chemicznych pochodzących z upraw rolniczych. W cebuli pochodzącej z upraw przemysłowych wykrywano substancję czynną, pochodzącą z pozostałości środków ochrony roślin, o nazwie azoksystrobina. Jest to związek występujący w środkach grzybobójczych.

Z kolei w porze wykryto związek o nazwie boskalid, który również jest związkiem wykorzystywanym do zwalczania grzybów. W selerze ujawniono natomiast obecność linuron – środka, który jest herbicydem. W warzywach z upraw ekologicznych nie wykryto żadnych pozostałości po środkach ochrony roślin, podobnie jak w warzywach pochodzących z przydomowego ogródka. Z kolei w warzywach zakupionych na targu, w marchewce i porze wykryto pozostałości po glifosadzie, który jest ogólnie stosowanym herbicydem.

 

Z przeprowadzonych badań wynika, że najbezpieczniejsze i najzdrowsze są warzywa ekologiczne i te wyprodukowane we własnym ogródku [4, 5].Linuron jest klasyfikowany jako substancja kategorii 1B, działająca toksycznie na rozrodczość. Ponadto zalicza się go jako substancję rakotwórczą kategorii 2, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1272/2008.Uznawany jest za substancję oddziałującą na układ endokrynny. Badania naukowe potwierdzają, że linuron zaburza funkcjonowanie układu hormonalnego, co może negatywnie wpływać na organy wewnątrzwydzielnicze u ludzi i organizmy niebędące przedmiotem zwalczania [6]. Boskalid jest substancją czynną, która może mieć działanie rakotwórcze. Trzeci związek – azoksystrobina – jest toksyczny dla organizmów wodnych oraz dla pszczół. Ostatnim, czwartym związkiem, który został zidentyfikowany, był glifosat, który jest odpowiedzialny za mutacje genetyczne płodu oraz przyczynia się do rozwoju nowotworów.

W niektórych przypadkach całkowite spożycie pestycydów, przy spożywaniu dużej ilości warzyw, może prowadzić do przekroczenia kryterium toksyczności. Szczególnie narażone są dzieci, które mają bardziej wrażliwy układ odpornościowy i mniejszą masę ciała [7–9].Analiza wyników przedstawionych w tabeli 1, uwzględniających zawartość wapnia, magnezu, żelaza i cynku w warzywach, takich jak: cebula, por, seler i marchew, dowodzi, że ilość wszystkich tych składników jest poniżej wartości przedstawionych w Tabelach składu i wartości odżywczej żywności, wydanie II, PZWL, zarówno pochodzących z upraw przemysłowych, jak i ekologicznych. Aby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość składników pokarmowych, należy spożyć większą ilość warzyw. Warto jednak zauważyć, że warzywa z upraw ekologicznych są bogatsze w składniki odżywcze. Spożywając więcej warzyw przemysłowych, jesteśmy narażeni na zwiększoną ilość pozostałości po środkach ochrony roślin.

Badania wykazały również, że zawartość witamin w warzywach jest mniejsza w porównaniu z przedstawionymi w Tabelach składu i wartości odżywczej żywności, wydanie II, PZWL (tabela 2). W tym przypadku różnice nie są jednak tak wyraźne. Zawartość witamin i składników zależą przede wszystkim od odmiany danego warzywa oraz jakości gruntów, na których jest uprawiane. Jakość gleb w kraju z roku na rok się pogarsza, ze względu na intensyfikację upraw. Ratunkiem z pewnością są uprawy ekologiczne, które bazują głównie na nawożeniu naturalnym, jednak Chemizacja rolnictwa prowadzi do zanieczyszczenia produktów spożywczych substancjami wpływającymi negatywnie na organizm człowieka. Są to również azotany i azotyny, które przedostają się do żywności ze środowiska. Według badań warzywa są jednym z głównych źródeł azotanów i azotynów w codziennej diecie człowieka. Są one w ok. 80% źródłem azotanów, które przekształcają się w azotyny w organizmie w wyniku redukcji, przy udziale mikroorganizmów przewodu pokarmowego, a w szczególności jamy ustnej. Niebezpieczne są głównie azotyny, które pobrane z pożywieniem mogą wywoływać u niemowląt methemoglobinemię. Azotyny uczestniczą również w wytwarzaniu nitrozoamin, które działają rakotwórczo. Za ilość azotanów w płodach rolnych odpowiedzialne są m.in. gatunek rośliny, czynniki środowiskowe i genetyczne oraz technologia uprawy i nawożenia. Do głównych przyczyn obecności azotanów przyczynia się nadmierne stosowanie nawozów mineralnych. Na zawartość azotanów wpływają także typ gleby, zawartość mikroelementów, wilgotność, pH oraz okres zbioru. W przypadku upraw szklarniowych, gdzie wykorzystuje się glebę torfiastą, można spodziewać się dużej zawartości azotanów.Niestety, nie ma jednoznacznej odpowiedzi, które uprawy warzyw są najlepsze. Wydaje się jednak, że uprawy ekologiczne są bezpieczniejsze z uwagi na niższe pozostałości po środkach ochrony roślin, które są najbardziej toksyczne. Uprawy warzyw we własnym ogródku zapewne będą najbezpieczniejsze, ze względu na pewne źródło pochodzenia.

Jakość warzyw pochodzących z upraw przemysłowych oraz ekologicznych

20 listopada 2020
20 listopada 2020
Nie musisz być wojowniczką, która kroczy od zwycięstwa do zwycięstwa. Do szczupłej sylwetki dojdziesz też w inny sposób. Poznaj zasady, które wg zasad psychodietetyki, pozwolą Ci skutecznie schudnąć.Gdyby zaufać internetowym
20 listopada 2020
Każdy zdaje sobie sprawę, że cukier w dużych ilościach znajduje się w słodyczach, deserach i napojach. Należy go unikać ze względu na ryzyko nadwagi i problemów zdrowotnych. Co jednak z
20 listopada 2020
Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co prawda mają dużo tłuszczu i kalorii, ale są to korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko chorób serca. Orzechy mają wiele
20 listopada 2020
Przez długi okres to tłuszcze były uważane za głównego sprawcę otyłości. Od pewnego czasu coraz większą popularnością cieszy się jednak koncepcja, że są za to odpowiedzialne węglowodany. My zachowujemy w
20 listopada 2020
Korzyści zdrowotne związane z regularnym spożywaniem warzyw są szeroko propagowane. Badania wskazują, że ich konsumpcja wpływa prozdrowotnie. Warzywa są bogate w polifenole, flawonoidy, witaminy oraz makro- i mikroelementy. Ponadto zawierają
20 listopada 2020
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) oprócz tego, że są cennym źródłem witamin i składników mineralnych, zawierają sporą dawkę błonnika, który w połączeniu z owsianką pomaga regulować pracę jelit Wszystkie doskonale wiemy,
20 listopada 2020
W trakcie wysiłku głównym źródłem energii dla Twojego organizmu są węglowodany oraz tłuszcze dostarczone wraz z pożywieniem bądź czerpane ze zgromadzonych rezerw w tkance tłuszczowej oraz pod postacią glikogenu w
20 listopada 2020
Picie odpowiedniej ilości wody sprzyja utracie wagi. Dzięki temu pobudzamy metabolizm, organizm zaczyna więc działać szybciej i sprawniej. Woda jest niezbędna do prawidłowej pracy mózgu i innych narządów. Pomaga oczyszczać
20 listopada 2020
Moda na dbanie o siebie, zgrabne i szczupłe ciało czy zdrowe jedzenie osiągnęła ostatnimi czasy apogeum. Na każdym kroku jesteśmy bombardowani propozycjami treningów, wysportowanymi sylwetkami, przepisami na pyszne, a jednocześnie
20 listopada 2020
Z tym problemem zmaga się duża część społeczeństwa, która na własną rękę próbuje zrzucić „kilka kilogramów”. Dlaczego takie postępowanie nie jest skuteczne? Jakie szkody może wyrządzić w naszym organizmie? Nasz

Nowe artykuły

KONTAKT

OFERTA

co zjeść przed treningiem oraz po treningu?
Gabinet psychodietetyki Piła zapraszamy na nasz facebook
Holistic Dietetyk z Piły zapraszamy na nasz instagram
Psychodietetyk w Pile pomoc w żywieniu, suplementacji, odżywianiu

Copyright 2020 holistic.net.pl | k-projekty.pl

64-920 Piła

ul. Podchorążych 1

tel. +48 515 187 815

e-mail: gabinet@holistic.net.pl

KONTAKT

MENU

Gabinet Psychodietetyki  to miejsce, w którym znajdziesz profesjonalną pomoc w problemach związanych z odżywianiem. Psychodietetyk pełni rolę doradcy żywieniowego, ale też wykorzystuje wiedzę psychologiczną.

O FIRMIE

Pomoc dietetyczna w Pile