Każdy zdaje sobie sprawę, że cukier w dużych ilościach znajduje się w słodyczach, deserach i napojach. Należy go unikać ze względu na ryzyko nadwagi i problemów zdrowotnych. Co jednak z pozornie zdrowymi produktami? Płatkami śniadaniowymi „fit”, batonami zbożowymi i jogurtami? W jakich „zdrowych” produktach spożywczych znajduje się dodany, ukryty cukier i czym je zastępować?Według Światowej Organizacji Zdrowia cukier dodany do żywności powinien dostarczać nie więcej niż 10% energii całodziennego jadłospisu czyli przeciętnie 50 g (10-12 łyżeczek).To całkiem duża ilość, a i tak wiele osób zjada 2-3-krotnie więcej. Aż 74% pakowanej żywności sprzedawanej w supermarketach zawiera dodany cukier. Ograniczenie ilości zjadanego cukru to podstawowe zalecenie każdej zdrowej diety.

 

Cukier dodany w żywności – dlaczego jest niebezpieczny?

 

Dlaczego nadmiar cukru dodawanego do żywności jest niebezpieczny?

  •  Doprowadził do epidemii otyłości, sprzyja wzrostowi masy ciała.
  • Zwiększa ryzyko insulinooporności i cukrzycy.
  • Zwiększa ryzyko chorób układu krążenia i nadciśnienia.
  • Jest powiązany z zaburzeniami poznawczymi jak demencja i choroba Alzheimera.
  • Wpływa negatywnie na stan jelit i powiązaną z tym odporność.
  • Prowadzi do objadania się i uzależnia.

 

Cukier w składzie produktu – jak go znaleźć?

Mogłoby się wydawać, że cukier to po prostu cukier i tak zostanie nazwany w liście składników produktu spożywczego. Niestety nie.Stąd cukier dodany nazywany jest cukrem ukrytym.

Często, aby zmylić konsumenta, cukier pojawia się pod wieloma określeniami i występuje w składzie kilka razy, np. osobno jako składnik nadzienia, polewy i wafelka. To wszystko ma na celu sprawiać wrażenie, że cukru w produkcie wcale nie ma tak dużo.Określeń na cukier w produktach spożywczych jest co najmniej 61! Pod jakimi nazwami

 

najczęściej znajdziemy cukier w żywności?

  • Brązowy cukier, cukier trzcinowy, syrop z agawy, syrop kukurydziany, słodzik kukurydziany, melasa, syrop ryżowy
  • Krystaliczna fruktoza, dekstroza, organiczny odparowany sok z trzciny cukrowej, koncentrat soków owocowych
  •  Fruktoza, glukoza, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier inwertowany, sacharoza Niektóre z nich brzmią bardzo zdrowo. Nadal są jednak zwykłymi słodzikami.

 

Cukier ukryty w pozornie zdrowych produktach spożywczych

Każdy zdaje sobie sprawę, że duże ilości cukru znajdują się w sklepowych słodyczach, ciastach, pączkach i napojach. Próbujemy unikać nadmiaru cukru i kalorycznych deserów.

Ile razy jednak zastanawiamy się nad ilością cukru w produkcie, który uchodzi za zdrowy i pożądany w diecie?Wychodzimy z założenia, że jego skład jest dobry. A wszystko to za sprawą sprytnego marketingu. Które pozornie zdrowe produkty spożywcze zawierają dodany cukier?

 

1. Płatki śniadaniowe

Płatki śniadaniowe to jedne z najbardziej dosładzanych „zdrowych” produktów spożywczych. Nawet te ze szczupłą sylwetką, napisami fit i informacjami o zawartości owsa na opakowaniu zawierają tyle cukru, co kolorowe lub czekoladowe płatki dla dzieci.

Co znajduje się w składzie popularnych „fit” płatków zbożowych? Ziarna zbóż, cukier, syrop cukru inwertowanego, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól, syrop glukozowy, melasa cukru trzcinowego, itd. Z pierwszych 7 składników aż 5 stanowi cukier pod różnymi nazwami.

Kiepską jakość tych płatków podkreśla dodatkowo fakt, że na 100 g gotowego produktu zużyto 48,8 g składnika pełnoziarnistego.

 

2. Gotowe owsianki

Kiedy otwieramy kubek z owsianką gotową od razu do zalania, na pierwszy rzut oka nie ma w niej nic niepokojącego – tylko płatki, suszone owoce i orzechy. Jednak gdy sprawdzimy skład, owsianka przestaje sprawiać wrażenie zdrowej.

Zwykle znajdziemy w niej cukier pod różnymi postaciami, utwardzone oleje roślinne, mleko w proszku, emulgatory, aromaty i regulatory kwasowości.

Na sklepowych półkach zdarzają się też owsianki bez cukru i z dobrym składem, więc warto uważnie czytać etykiety!

 

3. Jogurty owocowe

Jogurt naturalny zawiera ok. 4 g laktozy (naturalnie występującego w nabiale cukru) w 100 g. W jogurtach owocowych jest ok. 14 g cukrów w 100 g, co oznacza, że 10 g (2-3 łyżeczki) zostały do niego dosypane. W składzie mamy mleko, owoce i cukier rozbity na kilka elementów, żeby nie znalazł się na liście składników przed owocami. Takiego produktu nie uratuje kilka kawałków dodanych do niego owoców.

 

4. Batoniki zbożowe

Batony zbożowe to jedne z największych hitów marketingowych. Zostały wypromowane jako zdrowa alternatywa dla czekoladowych batonów i wafelków.Czy rzeczywiście są pożądane w zdrowej diecie? Czy może jednak stanowią kolejną dietetyczną pułapkę? Dużo zależy od producenta, ponieważ można spotkać batony z całkiem niezłym składem, bazujące na nieprzetworzonych produktach oraz takie, w których lista składników przypomina lekcję chemii.Jeśli widzisz cukier w jakiejkolwiek postaci na jednym z pierwszych pięciu miejsc w składzie – nie kupuj. I bądź ostrożny, ponieważ aż 1/3 sprzedawanych batonów zbożowych składa się z cukru w minimum 30%.

 

5. Batony białkowe

Batony białkowe z założenia są zdrową i dietetyczną przekąską. Pozwalają zapomnieć o głodzie, ponieważ dostarczają dużo sycącego białka.

W przypadku nielicznych batoników białkowych dostępnych na rynku rzeczywiście tak jest. Większość to jednak mieszanka cukru, tłuszczu i chemicznych dodatków.

Rekordzista zawiera aż 69 składników! Najgorsze mają w składzie blisko 30 g cukru, najlepsze – 0-5 g z dodatkiem ksylitolu bądź erytrytolu.

 

6. Suszona żurawina

Kupienie w supermarkecie suszonej żurawiny, do której nie dosypano cukru, jest prawie niemożliwe. Najczęściej spotykany skład to 50% owoców żurawiny i 50% cukru. Nawet żurawina od producentów sprzedających swoje wyroby w sklepach bio i eko może zawierać cukier.

 

7. Keczup i gotowe sosy

Keczup byłby świetnym produktem spożywczym (zrobiony z pomidorów, dostarcza przeciwutleniającego likopenu), gdyby nie cukier na drugim miejscu w składzie.Wszelkie sosy jak barbeque, czosnkowy czy chili mogą zawierać nawet 3 łyżeczki cukru w jednej porcji.

 

8. Owoce z puszki

Owoce w puszce to nie to samo co świeże. Wszystkiemu winny jest syrop, w którym zanurzone są owoce. Najczęściej to syrop glukozowo-fruktozowy, który drastycznie podnosi kaloryczność i ilość cukru w produkcie. Bardzo rzadko w sklepach zdarzają się owoce w zalewie z wody lub naturalnego soku owocowego.

 

Warto wiedzieć

 

Cukier dodają nawet do chleba i… kiełbasy

 

Cukier jest ukryty także w chlebie, również w tym ciemnym, który powszechnie uważa się za zdrowy. Wypiekany może być na bazie miodu, cukru, melasy lub słodu. Także w jasnym pieczywie można znaleźć w składzie cukier i nie tylko. W swoim składzie może zawierać także syrop glukozowo-fruktozowy, sorbitol, słód jęczmienny czy glukozę. Oto skład chleba pakowanego śniadaniowego, w którym znajdują się aż 3 różne substancje słodzące:

skrobia kukurydziana, woda, mąka ryżowa, tłuszcz roślinny rzepakowy, cukier, drożdże, syrop glukozowo-fruktozowy, mąka kukurydziana, skrobia ziemniaczana, izolat białka sojowego, sól, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitol, skrobia ryżowa, błonnik ziemniaczany, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantan, białko jaja, emulgatory: E471, E472e

Cukier można znaleźć także w kiełbasach i wędlinach. Na przykład, w popularnej sopockiej można znaleźć takie substancje słodzące, jak maltodekstryna, laktoza, glukoza, dekstroza. Inna wędlina, reklamowana jako „bez konserwantów, bez sztucznych barwników”, zawiera sacharozę i cukier trzcinowy. Oto skład sopockiej, delikatnej wędlina z drobiu, która zwiera aż 4 substancje słodzące:

woda, mięso z kurczaka i kury (30%), skórki wieprzowe (6%), skórki z kurczaka, mąka ziemniaczana, przyprawy smakowe, maltodekstryna, laktoza, glukoza, dekstroza, białko sojowe, aromaty, karagen – substancja zagęszczająca, trifosforan pentasodowy, polifosforan sodu – stabilizator, glutaminian sodu – wzmacniacz smaku, askorbinan sodu – przeciwutleniacz, azotyn sodu – substancja konserwująca

 

Aleksandra Żyłowska, dietetyk

Uważaj na cukier ukryty w pozornie zdrowych produktach

20 listopada 2020
20 listopada 2020
Nie musisz być wojowniczką, która kroczy od zwycięstwa do zwycięstwa. Do szczupłej sylwetki dojdziesz też w inny sposób. Poznaj zasady, które wg zasad psychodietetyki, pozwolą Ci skutecznie schudnąć.Gdyby zaufać internetowym
20 listopada 2020
Każdy zdaje sobie sprawę, że cukier w dużych ilościach znajduje się w słodyczach, deserach i napojach. Należy go unikać ze względu na ryzyko nadwagi i problemów zdrowotnych. Co jednak z
20 listopada 2020
Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co prawda mają dużo tłuszczu i kalorii, ale są to korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko chorób serca. Orzechy mają wiele
20 listopada 2020
Przez długi okres to tłuszcze były uważane za głównego sprawcę otyłości. Od pewnego czasu coraz większą popularnością cieszy się jednak koncepcja, że są za to odpowiedzialne węglowodany. My zachowujemy w
20 listopada 2020
Korzyści zdrowotne związane z regularnym spożywaniem warzyw są szeroko propagowane. Badania wskazują, że ich konsumpcja wpływa prozdrowotnie. Warzywa są bogate w polifenole, flawonoidy, witaminy oraz makro- i mikroelementy. Ponadto zawierają
20 listopada 2020
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) oprócz tego, że są cennym źródłem witamin i składników mineralnych, zawierają sporą dawkę błonnika, który w połączeniu z owsianką pomaga regulować pracę jelit Wszystkie doskonale wiemy,
20 listopada 2020
W trakcie wysiłku głównym źródłem energii dla Twojego organizmu są węglowodany oraz tłuszcze dostarczone wraz z pożywieniem bądź czerpane ze zgromadzonych rezerw w tkance tłuszczowej oraz pod postacią glikogenu w
20 listopada 2020
Picie odpowiedniej ilości wody sprzyja utracie wagi. Dzięki temu pobudzamy metabolizm, organizm zaczyna więc działać szybciej i sprawniej. Woda jest niezbędna do prawidłowej pracy mózgu i innych narządów. Pomaga oczyszczać
20 listopada 2020
Moda na dbanie o siebie, zgrabne i szczupłe ciało czy zdrowe jedzenie osiągnęła ostatnimi czasy apogeum. Na każdym kroku jesteśmy bombardowani propozycjami treningów, wysportowanymi sylwetkami, przepisami na pyszne, a jednocześnie
20 listopada 2020
Z tym problemem zmaga się duża część społeczeństwa, która na własną rękę próbuje zrzucić „kilka kilogramów”. Dlaczego takie postępowanie nie jest skuteczne? Jakie szkody może wyrządzić w naszym organizmie? Nasz

Nowe artykuły

KONTAKT

OFERTA

co zjeść przed treningiem oraz po treningu?
Gabinet psychodietetyki Piła zapraszamy na nasz facebook
Holistic Dietetyk z Piły zapraszamy na nasz instagram
Psychodietetyk w Pile pomoc w żywieniu, suplementacji, odżywianiu

Copyright 2020 holistic.net.pl | k-projekty.pl

64-920 Piła

ul. Podchorążych 1

tel. +48 515 187 815

e-mail: gabinet@holistic.net.pl

KONTAKT

MENU

Gabinet Psychodietetyki  to miejsce, w którym znajdziesz profesjonalną pomoc w problemach związanych z odżywianiem. Psychodietetyk pełni rolę doradcy żywieniowego, ale też wykorzystuje wiedzę psychologiczną.

O FIRMIE

Pomoc dietetyczna w Pile