Zespół jelita drażliwego (z ang. IBS) występuje na poziomie 15-20% populacji generalnej. Charakteryzuje się przewlekłymi problemami związanymi z przewodem pokarmowym i uczuciem dyskomfortu w jamie brzusznej, może też wpływać na jakość życia pacjenta. Coraz częściej w artykułach naukowych można znaleźć informacje na temat korelacji pomiędzy zespołem jelita drażliwego a przerostem flory bakteryjnej jelita cienkiego. Coraz większe nadzieje w terapii zarówno zespołu jelita drażliwego, jak i przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego żywieniowcy i lekarze pokładają w sposobie żywienia i stosowania suplementacji (pro i prebiotyków).

 

W przewodzie pokarmowym bytuje ponad 400 gatunków mikroorganizmów, które tworzą florę jelitową. Możliwości przeprowadzania badań nad ludzką florą bakteryjną są ograniczone ze względu na osobniczą zmienność flory, a także trudności z standaryzowaniem kryteriów próbek. To właśnie w jelitach znajduje się niemal 70% wszystkich komórek układu odpornościowego, dlatego właściwe funkcjonowanie jelit jest niezbędne do odpowiedniej pracy układu immunologicznego.

 

Prawidłowa mikroflora przewodu pokarmowego wydaje się mieć bardzo ważne znaczenie w przebiegu schorzeń przewodu pokarmowego, a także zapobieganiu, czy zmniejszaniu symptomów choroby. Każde zaburzenie flory jelitowej ma negatywne skutki zdrowotne.

 

 Suplementy diety stosowane w zespole jelita drażliwego – prebiotyki i probiotyki

Probiotyki są zazwyczaj definiowane jako żywe mikroorganizmy, kultury bakterii (fermentacji mlekowej np. Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum), które docierają do przewodu pokarmowego człowieka i mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Działanie probiotyków cały czas nie jest do końca poznane, upatruje się, że polega na konkurowaniu mikroorganizmów pochodzących z probiotyków z patogenami, czy modyfikacji pH w jelitach. Probiotyki cechują się odpornością na niskie pH, enzymy, soki żołądkowe oraz żółć. W żywym stanie dostają się do jelita grubego, osiedlają się tam i namnażają. Mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, zwiększają przyswajalność mikro i makroskładników, a także zmniejszają symptomy nietolerancji laktozy. Mogą także korzystnie działać u pacjentów, u których występują przewlekłe biegunki lub biegunki spowodowane przyjmowaniem antybiotyków.

 

Prebiotyki są oporne na działanie enzymów trawiennych, selektywnie pobudzają rozwóji aktywność barier jelitowych, co więcej produkty rozpadu prebiotyków zwiększają kwasowość treści jelitowej. Pod względem budowy chemicznej należą do tej grupy głównie niestrawne oligosacharydy: inulina (stymuluje rozwój flory bakteryjnej, zapobiega zaparciom, zmniejsza stężenie cholesterolu, zwiększa wchłanianie wapnia), oligofruktoza, galaktozy, a także fruktooligosacharydy (które hamują rozwój bakterii gnilnych).

 

To właśnie obniżenie pH, dzięki wytwarzaniu metabolitów jak kwas mlekowy oraz kwas octowy, korzystny efekt na skład mikroflory jelitowej, wzmocnienie funkcjonowania bariery jelitowej, modyfikacja odpowiedzi prozapalnej w jelitach, a także inhibicja patogenów może mieć pozytywny wpływ na terapię zespołu jelita drażliwego i przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego. Bures J. i wsp. w swej pracy wskazują jednak, że dane są wciąż zbyt małe i potrzeba większej ilości badań, by potwierdzić tezę korzystnego wpływu probiotyków i prebiotyków w terapii powyższych zaburzeń.

 

Zespół jelita drażliwego – żywienie

Cierpienie na zespół jelita drażliwego nie powinno powodować niezamierzonego ubytku masy ciała, jednak w przebiegu postaci biegunkowej może to nastąpić. Przy jednoczesnym występowaniu IBS i przerostu flory bakteryjnej jelita – pacjenci mogą odnotowywać spadek masy ciała, ze względu na upośledzone wchłanianie tłuszczów oraz przewlekłe biegunki. Przy ustalaniu codziennego jadłospisu nie można pominąć odpowiedniej podaży białek, które są głównym źródłem budulcowym każdego organizmu. Bakteryjne enzymy – proteazy mogą powodować inaktywację enzymów trzustkowych, co w konsekwencji powoduje utrudnione i nieprawidłowe wchłanianie białek. W poważnych przypadkach może dojść do zmniejszenia masy mięśniowej, a nawet hipoalbuminemii.

 

Białko w diecie chorego powinno stanowić ok 1 g/ kg masy ciała, przy niskim BMI i niedożywieniu można jeszcze zwiększyć udział białka w diecie. Powinno być ono pełnowartościowe, zawierające niezbędne aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie może wyprodukować i trzeba je dostarczyć w codziennych posiłkach. Dobry źródłem białka jest chude mięso : drób, królik, ryby, a także produkty nabiałowe, czy jaja. Niestety wielu pacjentów wykazuje nietolerancje laktozy- dwucukru, który znajduje się w produktach pochodzenia krowiego, dlatego należy obserwować reakcję organizmu na produkty takie jak mleko, kefir, czy maślanka, które dodatkowo powodują zwiększenie procesów fermentacyjnych. Sery, czy jogurty mogą stanowić dobre uzupełnienie jadłospisu o białko, ale też cenny wapń, główny budulec kości. Bakteryjne proteazy mogą doprowadzić do inaktywacji czynnika odpowiedzialnego za produkcję witaminy B12, co niekiedy może doprowadzić do anemii megaloblastycznej, a także zaburzeń neurologicznych.

 

Podsumowanie – zespół jelita drażliwego

Prawidłowa dieta może łagodzić takie symptomy jak: biegunka, zaparcia, czy wzdęcia, co więcej może zapobiegać niedoborom makroskładników oraz witamin i soli mineralnych. W codziennej praktyce lekarze specjaliści skupiają się tylko na doraźnym łagodzeniu objawów, zapominając o niedopuszczaniu do występowania poważniejszych konsekwencji (np. hipoalbuminemia z niedoboru białkowego, niedobry wit. A, D, E, K, anemia itd.).

 

W leczeniu farmakologicznym wykorzystuje się terapie antybiotykową, która wydaje się być skuteczna w leczeniu zespołu jedlita drażliwego. Żywieniowcy zwracają uwagę na potencjalne korzyści z wykorzystania probiotyków i prebiotyków. Dzięki swoim właściwością są dobrym uzupełnieniem lub alternatywą dla chorych 

 

autor:mgr dietetyki Marianna Gabryelczykabsolwentka Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu

 

Zespół jelita drażliwego – dieta i suplementacja

19 listopada 2020
20 listopada 2020
Nie musisz być wojowniczką, która kroczy od zwycięstwa do zwycięstwa. Do szczupłej sylwetki dojdziesz też w inny sposób. Poznaj zasady, które wg zasad psychodietetyki, pozwolą Ci skutecznie schudnąć.Gdyby zaufać internetowym
20 listopada 2020
Każdy zdaje sobie sprawę, że cukier w dużych ilościach znajduje się w słodyczach, deserach i napojach. Należy go unikać ze względu na ryzyko nadwagi i problemów zdrowotnych. Co jednak z
20 listopada 2020
Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co prawda mają dużo tłuszczu i kalorii, ale są to korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko chorób serca. Orzechy mają wiele
20 listopada 2020
Przez długi okres to tłuszcze były uważane za głównego sprawcę otyłości. Od pewnego czasu coraz większą popularnością cieszy się jednak koncepcja, że są za to odpowiedzialne węglowodany. My zachowujemy w
20 listopada 2020
Korzyści zdrowotne związane z regularnym spożywaniem warzyw są szeroko propagowane. Badania wskazują, że ich konsumpcja wpływa prozdrowotnie. Warzywa są bogate w polifenole, flawonoidy, witaminy oraz makro- i mikroelementy. Ponadto zawierają
20 listopada 2020
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) oprócz tego, że są cennym źródłem witamin i składników mineralnych, zawierają sporą dawkę błonnika, który w połączeniu z owsianką pomaga regulować pracę jelit Wszystkie doskonale wiemy,
20 listopada 2020
W trakcie wysiłku głównym źródłem energii dla Twojego organizmu są węglowodany oraz tłuszcze dostarczone wraz z pożywieniem bądź czerpane ze zgromadzonych rezerw w tkance tłuszczowej oraz pod postacią glikogenu w
20 listopada 2020
Picie odpowiedniej ilości wody sprzyja utracie wagi. Dzięki temu pobudzamy metabolizm, organizm zaczyna więc działać szybciej i sprawniej. Woda jest niezbędna do prawidłowej pracy mózgu i innych narządów. Pomaga oczyszczać
20 listopada 2020
Moda na dbanie o siebie, zgrabne i szczupłe ciało czy zdrowe jedzenie osiągnęła ostatnimi czasy apogeum. Na każdym kroku jesteśmy bombardowani propozycjami treningów, wysportowanymi sylwetkami, przepisami na pyszne, a jednocześnie
20 listopada 2020
Z tym problemem zmaga się duża część społeczeństwa, która na własną rękę próbuje zrzucić „kilka kilogramów”. Dlaczego takie postępowanie nie jest skuteczne? Jakie szkody może wyrządzić w naszym organizmie? Nasz

Nowe artykuły

KONTAKT

OFERTA

co zjeść przed treningiem oraz po treningu?
Gabinet psychodietetyki Piła zapraszamy na nasz facebook
Holistic Dietetyk z Piły zapraszamy na nasz instagram
Psychodietetyk w Pile pomoc w żywieniu, suplementacji, odżywianiu

Copyright 2020 holistic.net.pl | k-projekty.pl

64-920 Piła

ul. Podchorążych 1

tel. +48 515 187 815

e-mail: gabinet@holistic.net.pl

KONTAKT

MENU

Gabinet Psychodietetyki  to miejsce, w którym znajdziesz profesjonalną pomoc w problemach związanych z odżywianiem. Psychodietetyk pełni rolę doradcy żywieniowego, ale też wykorzystuje wiedzę psychologiczną.

O FIRMIE

Pomoc dietetyczna w Pile